неделя, 21 април 2013 г.

Неочаквани заплахи се крият във всекидневието ни

Има неща, които могат много да ни навредят, но ние не усещаме заплахата, тъй като тези неща ни обкръжават във всекидневието и изглеждат напълно безобидни.
Знаете ли, че хранителни продукти, с които сме свикнали, могат не малко да ни навредят, а в дома си имаме предмети, които е най-добре да се избягват? Но най-голяма вреда ни носи това, без което не можем вече да си представим живота - компютърът!
Има ли полза от пуканките?

Пуканки - най-популярната закуска, която може да се купи пред всеки киносалон. Традиция, чиито корени идват от далечното минало. Любителите си купуват огромни пакети с пуканки за киното и не предполагат, че този продукт всъщност не е толкова полезен.

Зърната на пуканките често засядат между зъбите и могат да доведат до инфекции или кариес. А освен това, някои зърна, които не са се пукнали са толкова твърди, че могат да счупят зъб.
Пуканките, които се продавата в кината, се приготвят с цел по-големи продажби, затова и хранителните им ценности са съмнителни. Те съдържат огромно количество мазнина и сол. Ако все пак не можете да се откажете от пуканките, то поне си ги приготвяйте сами, използвайки натурално растително масло и добавяйте по-малко сол.

С какво е вредна водата?
Питейната вода не изглежда като продукт, който може да навреди, но това не е съвсем така. Ако изпиетпрекалено голямо количество вода, човек може да умре при определени обстоятелства. Може да се получи интоксикация на организма, което е много опасно.
Ако си почивате вкъщи и пиете вода, не можете да изпиете повече отколкото ви е нормата, но ако спортувате, тичате или се препичате на слънце, приемането на голямо количество вода може да бъде рисковано.
Проблемът е не толкова в самата вода, колкото във важните питателни вещества, които вие изразходвате по време на физическо натоварване. Това води до дисбаланс в организма. Специалисти препоръчват при интензивни занимания със спорт да се приемат специални спортни напитки, а не просто вода, което ще помогне да се възстанови баланса на изгубените вещества и течности едновременно.
Вреден ли е тефлонът?
Тефлон - материал, използван като покритие на съдове, който стана популярен, благодарение на качествата си. Той позволява на храната при готвене да не залепва. Но тефлонът не е съвсем безопасен.
Въпреки че някои учени не вярват, че тефлонът е способен да предизвика рак, все пак други се съмняват. Тефлон са откривали в кръвта на човек, в прах, хранителни продукти и във вода. При силно нагряване на тефлоновата повърхност, покритието отделя токсични химични вещества, които предизвикват някои симптоми, подобни на симптомите на грипа. Това поврежда имунната система при животните и даже предизвиква рак при тях. Засега изследователите още не могат точно да кажат, каква точно вреда оказва тефлонът върху човека.


Слънцезащитен крем

Слънцезащитният крем, както става ясно от името, защитава нашата кожа от вредното въздействие на слънчевите лъчи. Обаче тестовете показват, че повечето от тези кремове съдържат вредни съставки. Така че, редовното мазане със слънцезащитен крем е също толкова вредно, колкото и да седите на слънце без него.





Тези химични вещества водят до появата на различни тумори по кожата, а също така могат да нарушат хормоналния баланс на организма. Нашият организъм, в крайна сметка се нуждае от неголямо количество слънчеви лъчи, тъй като те ни дават важни хранителни вещества. Ние нямаме нужда от голямо количество слънце.
Лекарите съветват да не се излагаме на слънце за повече от 10 минути преди да сме се намазали с крем, както и да си купуваме кремове, които не съдържат вредни съставки.

Лимоновата кисилина е вредна за зъбите 

Въпреки че някои продукти, в които се съдържа лимонена кисилина са полезни, самото вещество вреди на вашите зъби. Според стоматолозите, тя прониква в емайла и го разрушава, а това влошава здравето в устната кухина.


Лимоновата кисилина се съдържа не само в някои плодове, но и в напитки. Затова за да не вредите на зъбите си, най-добре да избягвате такива напитки, като лимонадата.
Вредата от лепилото
Формалдехид – натурално, безцветно химично вещество, което се използва в различни продукти - от червилото до пастата за зъби. Също така, това вещество се съдържа в пресованата дървесина, която се използва в производството на мебели и различни строителни материали.


Това вещество спомага на материалите да се залепват, затова го използват в разлини видове лепила. Въпреки че досега учените не са провели достатъчно изследвания по този въпрос, все пак уверяват, че формалдехидът се явява канцерогенно вещество и в големи количества предизвиква временни проблеми със здравето.

Опасно за деца: средство против молци 

Нафталиновите топчета се използват по целия свят за защита на дрехите и платовете от плесен и други вредители, особено молци. Тези продукти съдържат пестициди, които убиват вредителите. Но освен това са открили, че в тях присъстват съставки, които са доста опасни, особено за малки деца.


Топчетата с нафталин вече са забранени в някои страни. Те също така съдържат някои други токсични вещества - инсектициди, които по различни начини могат да проникнат в човешкия организъм: могат да се погълнат или вдишат. Ако усещате миризмата на нафталиновото топче, значи вредните вещества вече са в дробовете ви.
Малките деца са особено чувствителни към тези вредни вещества, а ако дете по някакъв начин пробва на вкус топчето, трябва веднага да се повика бърза помощ.

  Обезмаслено мляко

Много хора предполагат, че обезмасленото мляко е отличен способ да си набавят необходимите витамини, приемайки минимално мазнини. Но много изследователи смятат, че обезмасленото мляко всъщност не е толкова полезно, колкото обикновеното пълномаслено мляко.


Когато маслото се махне от млякото, с него се махат и витамините. Дори, ако в това мляко се добавят синтетични витамини, те не се усвояват толкова добре, колкото натуралните.
Още по-лошото е, че някои производители "обогатяват" обезмасленото мляко, използвайки мляко на прах, което служи за окисляване на хорестерина, съдържащ се в млякото.


Животните, които употребяват окислен хорлестерин, имат здравословни проблеми, повишава се рискът от сърдечен пристъп. Въпреки многото противници на пълномасленото мляко, то все пак е по-полезно от обезмасленото.

  Вредата от бятането 

Бягането, при определени условия е много полезно за нашето тяло, въпреки че съществуват много       противници на този вид физическа активност. Бягането може да донесе както вреди така и ползи, затова е редно да се занимава с него много внимателно.

Ако бягате бързо или на дълги дистанции, вместо лек джогинг, то вие повишавате риска от поява на артрит и други здравословни проблеми. Много любители на спорта бягат по твърда повърхност, напримен по бетонови пътеки, а това може да навреди на ставите ви, особено на колената.
За хора, старадащи от наднормено тегло, бягането е противопозано, тъй като при тях напрежението върху ставите е много по-голямо. Тези хора трябва да избират други видове физическа активност, а след достигане на необходимото тегло, могат да започнат да бягат.

  Вредата от компютрите 

Вие, разбира се четете този текст от екрана на вашия компютър, но се оказва, че използването на компютър е много вредно. Например, по повърхността на компютъра, монитора и клавиатурата се съдържа прах, която има токсични свойства и която може да доведе до появата на неврологични разтройства.
Други изследователи твърдят, че седенето пред компютър, дори и по 3 часа на ден, отнема 3 години от живота ви. Важно е и каква поза заемате, седейки пред компютъра. Светлината от монитора предизвиква напрежение на очите, а положението на ръцете, когато пишете, води до проблеми с китките.
За съжаление, в съвременния свят вече не можем да си представим живота без компютър и заради работата ни сме принудени да го използваме ежедневно. За да намалим вредното въздействие на компютъра, лекарите съветват да правим прекъсвания, почивки, разтягания, да даваме почивка на очите си на всеки час.

Няма коментари:

Публикуване на коментар